Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Cat de vechi este apartamentul tau si cat de mult conteaza asta la pret?

Cat de vechi este apartamentul tau si cat de mult conteaza asta la pret?

Cumparatorii si-ar dori, cel putin in prima instanta, apartamente construite dupa cutremurul din 1977. Totusi, asta nu inseamna insa ca celelalte raman fara cumparator.  Ca vanzator, iti doresti, sa obtii un pret cat mai bun pentru proprietatea ta. Asta nu inseamna insa ca poti cere oricat – mai ales in actualul context de piata. 

Un factor psihologic esential: Cutremurul din 1977

Printre criteriile importante de achizitie pentru potentialii clienti se numara si vechimea imobilului. Chiar daca majoritatea se orienteaza inca spre imobilele vechi, cumparatorii si-ar dori, cel putin in prima instanta, locuinte construite dupa cutremurul din 1977. Iar pentru ca acestea sunt cele mai cautate, si preturile vor fi ceva mai mari.  De notat este faptul ca acest ecart poate fi determinat, in mica parte, si de o mica diferenta de suprafata, intrucat locuintele ridicate dupa 1977 sunt putin mai spatioase. In cartierul Titan din Capitala, spre exemplu, un apartament semidecomandat, construit inainte de 1977, are o suprafata de 46-47 de metri patrati, in vreme ce unul mai nou ajunge la 50 de metri patrati. in cel dintai caz, pretul poate varia intre 45.000 si 54.000 de euro (in functie de localizarea exacta, de suprafata, de finisaje etc.), iar in cel de-al doilea pretul va fi cu 7-10% mai mare. 

Se cumpara si locuintele mai vechi, dar si cele mai noi 

Cat despre distributia blocurilor in functie de anul de constructie, fiecare cartier al Capitalei are un specific al sau. Astfel, explica Postovanu, exista zone unde majoritatea acestora au fost construite inainte de cutremur, cum este cazul cartierelor Titan sau Drumul Taberei; aici, apartamentele mai noi sunt mai greu de gasit si vor fi cu atat mai cautate. Zonele Militari, Pantelimon sau Berceni sunt mai degraba mixte, blocurile mai vechi alternand cu cele mai noi. in cartiere precum Vitan Nou, Vitan Vechi, Dristor, Tei sau Rahova majoritare sunt imobilele ridicate dupa 1977.
Indiferent de perioada in care a fost construit apartamentul tau, poti fi linistit. Principalele motive pentru care oamenii achizitioneaza si locuinte construite inainte de cutremur ar fi ca tin sa stea intr-o anumita zona si/sau nu-si permit sa dea cateva mii de euro in plus pentru un apartament similar ca suprafata si localizare, dar mai nou.

Cand riscul seismic face diferenta

In zona ultracentrala a Capitalei, lucrurile stau putin diferit fata de asa-numitele „cartiere muncitoresti”. Potrivit lui Claudiu Hategan, broker imobiliar, aici nu se tine atat de mult cont de cutremurul din anul 1977, ci, mai degraba, de faptul daca imobilele au (sau nu) risc seismic – in conditiile in care mai mult de jumatate din blocurile cu peste zece etaje din „inima” Capitalei se afla in aceasta situatie.
Astfel, in functie de perioada de constructie, apartamentele din aceasta zona pot fi impartite in trei categorii. in cea dintai se incadreaza locuintele foarte vechi, construite pana in anii 1950, care sunt, de regula, incadrate pe lista imobilelor cu risc seismic – pentru acestea, preturile se situeaza undeva intre 500 de euro pe metru patrat util (pentru blocurile cu bulina) si circa 700 de euro pe metru patrat. in a doua categorie intra blocurile construite dupa 1960, fara risc seismic, care sunt mai cautate si mai scumpe, avand preturi intre 1.100 si 1.500 de euro pe metru patrat. Cea de-a treia categorie este reprezentata de apartamentele construite dupa 2008 – foarte putine, de altfel –, ce pot fi achizitionate cu un minimum de 1.700 de euro pe metru patrat, datorita unicitatii lor.

Related Posts

Exista doua categorii de vanzatori: Tu stii in care categorie te incadrezi?

Exista doua categorii de vanzatori: Tu stii in care categorie te incadrezi?

Inainte de a scoate o proprietate pe piata ar trebui sa evaluezi cu atentie motivul sau motivele pentru care ai ales sa faci acest lucru. La modul …

Read More
Cateva criterii de selectie a unei locuinte, urmarite de cumparatori

Cateva criterii de selectie a unei locuinte, urmarite de cumparatori

Modificarea nevoilor si preferintelor românilor aflati în cautarea unei case se vede si în transformarile suferite în ultimii …

Read More