Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Cum sa faci o investitie imobiliara de success

Cum sa faci o investitie imobiliara de success

Investitiile imobiliare sunt mai sigure decat alte investitii, mai ales atunci cand piata creditelor imobiliare functioneaza eficient dar ca si in toate investitiile, exista un anumit grad de risc. Risc care poate fi insa preintampinat. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa apelezi la serviciile unui consultant imobiliar care stie din practica ce anume poate construi o investitie de succes sau, din contra, ce anume poate duce la esec. Motivul pentru care oamenii de afaceri au mai mult success decat investitorii ocazionali este faptul ca ei sunt constienti ca exista un risc in orice si isi asuma acest lucru. De aceea atunci cand decid sa achizitioneze o proprietate fac o analiza detaliata a rentabilitatii si isi construiesc scenarii pentru situatii nefavorabile.Dar indiferent daca apelezi la serviciile unei agentii de specialitate sau nu, sunt cateva principii pe care ar trebui sa le cunosti atunci cand te gandesti sa faci o investitie imobiliara.

  1. Nu te lasa orbit de preturile mici!

Un pret bun este important pentru orice cumparator. Dar in unele cazuri in spatele acestuia se ascund motive care pot duce la o investitie esuata. Care credeti ca pot fi acestea?

  • Zona se afla in declin

Pe masura ce gradul de popularitate a unei zone scade si locuitorii se muta, scad preturile de vanzare dar si pretul chiriilor. Asta inseamna ca fie nu va veti putea recupera investitia prin revanzare, fie perioada de amortizare va fi mult mai lunga si anevoioasa. Pentru a afla directia în care se îndreapta cartierul respectiv, se recomanda raportarea numarului de locuinte închiriate din zona la numarul locuintelor ocupate de proprietari. Pe masura ce numarul chiriasilor creste, sunt sanse mari sa urmeze declinul zonei.

  • Starea proprietatii nu este tocmai buna

Acum fiecare cumparator preconizeaza ca o locuinta mai ieftina va presupune ceva reparatii sau renovari. Doar ca pot fi si vicii ascunse ori defectiuni majore la instalatii, care nu sunt evidente unui ochi nespecializat. In mod legal, vanzatorul are obligatia de a le preciza inaintea incheierii tranzactiei doar ca nu se intampla intotdeauna asa. Sfatul nostru este sa vizitati proprietatea impreuna cu un specialist sau de ce nu, cu doi care sa poata face o evaluare cat mai realista a starii constructiei si a ainstalatiilor. Daca suma estimata pentru reparatii depaseste asteptarile, solutia este evidenta.

  • Zona este supra-saturata cu oferte de inchirireri.

Stim cu totii legea cererii si ofertei. Cu cat mai multe oferte de inchiriere sunt in aceea zona cu atat mai putin vor fi dispusi chiriasii sa plateasca, pentru ca au de unde alege. Ideal, locuintele pentru închiriat trebuie cumparate în cartiere care urmeaza sa fie pe val, unde cererea este în crestere sau oferta este înca mica sau în scadere.

      2. Fa-ti un plan B

Nu exista pentru nimic o reteta de succes 100%. Chiar si atunci cand gatesti reteta ta de mancare preferata, dupa  zece rezultate excelente poate urma un esec, doar ca nu te costa atat de mult. Astfel si in imobiliare, si in oricare alta investitie, este ideal sa iti construiesti 1,2,3 scenarii si strategii pentru eventuale intorsaturi de situatii. Care ar putea fi acestea? Ai putea spre exemplu sa iei in considerare transmiterea proprietatii copiilor, sau renovarea si revanzarea acesteia intr-un timp relativ scurt. De aceea, atunci cand cumperi o proprietate, aceasta ar trebui sa se preteze la planul tau B.

      3. Incearca sa anticipezi!

Este destul de usor de intuit care sunt zonele populare din orasul in care te afli. Este mai greu sa afli zonele care vor fi populare in cativa ani, dar nu imposibil. Cele mai mari profituri sunt obtinute de pe urma proprietatilor cumparate in astfel de zone. Evita insa zonele rezidentiale cu reputatie proasta, zonele industriale sau poluate si expuse zgomotelor puternice.

      4. Fii atent la acte!

Trebuie sa te asiguri de faptul ca vânzatorul este proprietar legal, ca nu exista alte persoane care pot emite pretentii asupra proprietatii, ca proprietatea este de calitate etc. Cei care vor sa faca investitii profitabile si cu riscuri minime, sunt sfatuiti sa apeleze la companiile imobiliara sau de consultanta.

        Mult success!

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More