Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Va deveni 2012 anul tranzactiilor cu terenuri ?

Va deveni 2012 anul tranzactiilor cu terenuri ?

Una dintre marile întrebari ale anului e cum se va misca piata imobiliara. Terenurile par a reveni în atentie, fiind tintite de extinderea retailerilor, a retelelor de benzinarii si de fast food. Cel putin asa crede Radu Lucianu, managing partner al consultantului Capital Property Advisors.

Revenit în afaceri dupa ce a parasit CBRE ca managing partner al consultantului Capital Property Advisors din actionariatul caruia mai fac parte si Doru Lionachescu, Andrei Diaconescu, Victor Capitanu si Vlad Busila, Radu Lucianu pare a crede ca 2012 ar putea deveni anul pietei terenurilor.

„Piata imobiliara se consolideaza si ramâne loc pentru tot mai putini jucatori, în special pentru profesionistii cu experienta dovedita. Unul din segmentele cele mai interesante, si pe care îmi propun sa ma focusez în acest an este cel de terenuri si investitii. Terenurile au fost în atentia investitorilor în 2011, dupa câtiva ani de înghet total si cred ca interesul se va mentine ridicat si în 2012. Pe acest segment preturile sunt înca la un nivel înalt, dar exista flexibilitate din partea proprietarilor de a discuta la modul concret, atunci când au un partener serios de negociere. Acest lucru a determinat iesirea din expectativa a retailerilor”, spune Lucianu.

Cum anul trecut a cam fost al lanturilor de retail generaliste, care au cumparat diverse suprafete de teren pentru a se extinde, iar în domeniu s-au miscat si retelele de benzinarii si fast-food e de asteptat ca si anul acesta sa fie la fel. Potrivit lui Lucianu, în general, se merge pe principiul ca profitul se marcheaza din start, la achizitia terenului si nu la sfârssitul dezvoltarii, astfel încât sa minimizeze riscul nevânzarii produsului final.
Ce se cauta

În atentie sunt suprafete mari de teren de pste un hectar (pentru hypermarket) si 5.000 mp (petru supermarket), zone cu vizibilitate, expunere si accesibilitate din punctul de vedere al transportui public si al accesului auto.

Pentru spatiile office, interesul este concentrat în Capitala în imediata apropiere a statiilor de metrou sau la maximum 500  de metri departare de acestea.

„Dezvoltatorii se uita la indici precum parametrii urbanistici permisivi si, implicit, costul/ mp care trebuie sa fie cât mai mic. Contrar a ceea ce se vechiculeaza referitor la costul de constructie, acesta este la un nivel destul de ridicat, de minimum 600-700 euro/mp pentru cladirile de birouri. Producaatorii de materii prime au depasit criza mondiala, existând zone precum Asia sau America Latina aflate în crestere, pe care acestia au alte piete de desfacere”, arata Radu Lucianu.

Interesul redus al dezvoltatorilor se va manifesta si anul acesta în ceea ce priveste piata rezidentiala. „Exista jucatori care analizeaza diferite oportunitati, mai ales prin prisma costului pe mp, pentru ca e extrem de important în pretul final”, explica Lucianu, care nu acorda prea multe sanse nici dezvoltarilor industriale, ce vor ramâne la stilul „built to suit”, respectivele terenuri înregistrând cel mai slab nivel al cererii.
Tranzactiile

În cazul tranzactiilor cu active generatoare de venit, cel mai probabil vom asista la fluctuatii de tip W în functie de valoarea produselor, a contractelor de închiriere existente pe fiecare produs în parte, localizare si pret cerut.

„Inflexibilitatea proprietarilor s-a datorat faptului ca acestia fie s-au refinantat, fie pentru ca pretul obtinut nu li se pare suficient de atractiv, si prefera sa astepte un exit mai profitabil. Yieldurile uzuale acum pe piata sunt în jurul valorii de 8% – 8,5%”, completeaza Radu Lucianu.

Acesta saune ca firma pe care o conduce, Capital Property Advisors, lucreaza la patru- cinci tranzactii de investitii pe an cu valori cuprinse între 20 si 25 de milioane de euro. Durata unei astfel de tranzactii este în jur 6-8 luni de la debutul negocierilor si pâna la semnarea actelor.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More