Finele acestui an vine cu vești bune pentru tinerii interesați de chiriile și locuințele ANL. Acest aspect corespunde hotărârii publicate în Monitorul Oficial pentru modificarea şi completarea normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe care prevăd reducerea preţului de vânzare și închiriere a locuinţelor, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

Propunerea privind reducerea prețurilor la tranzacțiile imobiliare privind locuințele ANL a fost lansată pe fondul creșterilor semnificative înregistrate în anul 2020 la prețurile acestora, față de anul precedent, 2019. Creșterile s-au datorat în special majorării veniturilor din industria construcțiilor, în anul 2020, prețurile fiind chiar dublate, în multe cazuri.

Declarația ministrului dezvoltării argumentează necesitatea scăderii prețurilor la locuințele ANL în contextul în care trebuie ținut cont de faptul că acestea sunt destinate tinerilor, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil. Tot potrivit acestuia, prețurile locuințelor trebuie să armonizeze cu gradul de indice al localităților și anume orașele mai mici vor beneficia de prețuri mai reduce la aceste locuințe decât orașele mari. Ministrul mai sugerează faptul că principalii beneficiari ai acestor locuințe vor fi persoanele care lucrează în învățământ și sănătate, scopul fiind acela le a-i determina să rămână să muncească în țară.

Conform Ziarul Financiar, o locuință de tip ANL, construită în anul 2003, care dispune de 62 mp, din Cluj-Napoca, costa în anul 2019 97.378 lei, în 2020 prețul aproape că s-a dublat ajungând la 161.832 lei, iar aceasta ar urma că coste, potrivit noilor prevederi 86.215 lei.